Over HSP
Hooggevoelig? Heel gewoon.
Weten wat hooggevoelig (sensitief) écht is, kan al zoveel rust geven. Het herkennen – en vooral erkennen – dat je een HSP bent, is vaak de eerste stap om te leren hóe met hooggevoeligheid (sensitiviteit) om te gaan.
Door de jaren heen heb ik, via scholing, workshops, zelfontwikkeling én het leven zelf, ontdekt dat hooggevoeligheid (sensitiviteit) niet iets is wat je hebt, maar iets wat je bent. Het is een aangeboren manier van diep waarnemen en verwerken.
Inmiddels ben ik ervaringsdeskundige én HSP-coach. Ik heb ontdekt dat je met de juiste mindset niet alleen beter kunt omgaan met je gevoeligheid, maar er juist kracht uit kunt halen. Het opent de deur naar meer energie, meer helderheid en keuzes die écht bij jou passen — zodat je een fijner, lichter en zinvoller leven kunt leiden.
Op deze pagina vind je inzichten, kenmerken, en praktische tips die je kunnen helpen jezelf (nog) beter te begrijpen.
Want voor mij is hooggevoelig zijn heel gewoon. Voor jou misschien ook wel.


🌿 Hoogsensitiviteit – Van Herkenning tot Kracht
Wat als je gevoeligheid geen last is, maar een richtingaanwijzer naar je ware zelf?
Ontdek wat HSP werkelijk is – de oorzaken, kenmerken en wetenschappelijke inzichten. Leer hoe trauma en prikkelverwerking samenkomen, en hoe je jouw gevoeligheid kunt omarmen als een bron van intuïtieve kracht en innerlijke groei.

Wat is HSP?
De term HSP werd voor het eerst geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine Aron in de jaren ‘90. Sindsdien is er veel onderzoek gedaan naar deze eigenschap, en blijkt dat zo’n 15 tot 20% van de mensen hoogsensitief is. Maar wat houdt dat precies in, en hoe weet je of jij het bent?
In deze blog lees je alles over de oorsprong van het begrip HSP, wie het heeft ontdekt en wat het in de praktijk betekent. Ontdek of jij jezelf hierin herkent en wat het kan zeggen over jouw manier van voelen, denken en leven.

HSP (h)erkennen
Ben ik gewoon gevoelig, of is er meer aan de hand? Veel mensen lopen rond met vragen over hun intense gevoelens, prikkelgevoeligheid of het snel oppikken van sferen. Hoogsensitiviteit (HSP) wordt vaak pas herkend als het jarenlang voor onbegrip of overbelasting heeft gezorgd. Terwijl erkenning juist de eerste stap is naar rust, zelfinzicht en kracht.
In deze blog lees je hoe je HSP kunt herkennen bij jezelf of anderen, en waarom het erkennen van je gevoeligheid zo’n groot verschil maakt. Ontdek de signalen, herken de patronen en leer hoe je gevoeligheid niet iets is om ‘op te lossen’, maar om te omarmen.

HSP als kracht
Hoogsensitief zijn voelt niet altijd als een kracht. Zeker niet als je snel overprikkeld raakt, emoties intens binnenkomen of je je ‘anders’ voelt dan de rest. Toch schuilt er juist in die gevoeligheid een diepe wijsheid, intuïtie en verbinding – als je leert er op de juiste manier mee om te gaan.
In deze blog ontdek je hoe je jouw hoogsensitiviteit stap voor stap kunt gaan zien én gebruiken als kracht. We laten zien wat daarvoor nodig is, welke mindset helpt, en hoe je gevoeligheid verandert van iets dat je beperkt, naar iets dat je verrijkt. Lees verder en laat je inspireren om als HSP in je kracht te gaan staan.
“Hooggevoelig? Leef op jouw manier – gewoon jezelf op z’n best. “
Wat zegt de Wetenschap over HSP
Hoogsensitiviteit: is het een karaktertrek, een modebegrip of écht iets wat in je DNA zit? Steeds meer mensen herkennen zich in het profiel van een HSP, maar wat zegt de wetenschap eigenlijk over deze gevoeligheid? Is het aangeboren, of ontstaat het door opvoeding en ervaringen? En hoe wordt het gemeten?
In deze blog duiken we in de wetenschappelijke onderbouwing van hoogsensitiviteit. Je leest wat onderzoeken laten zien over de werking van het brein, erfelijkheid, prikkelverwerking en waarom HSP geen ‘label’ is, maar een erkende eigenschap. Benieuwd naar de feiten? Lees dan verder voor een heldere blik op HSP vanuit de wetenschap.
Oorzaken van HSP
Waarom zijn sommige mensen gevoeliger dan anderen? Waarom raakt een opmerking, geur of sfeer jou diep, terwijl een ander het nauwelijks lijkt op te merken? Hoogsensitiviteit is geen modewoord, maar een wetenschappelijk onderbouwd temperamentstype dat deels aangeboren is. Onderzoek wijst op zowel erfelijke factoren als verschillen in het zenuwstelsel en de manier waarop prikkels worden verwerkt.
In deze blog duiken we dieper in de oorzaken van HSP. Wat gebeurt er in het brein en lichaam van een hoogsensitief persoon? Waar komt deze gevoeligheid vandaan, en wat zegt het over jou? Lees verder om meer te begrijpen over de oorsprong van hoogsensitiviteit — en wat dat betekent voor jouw leven.
Kenmerken van HSP
Hoogsensitieve personen (HSP) nemen meer waar, voelen dieper en verwerken alles intens. Ze merken subtiele signalen op die anderen vaak ontgaan, raken snel overprikkeld door licht, geluid of drukte, en hebben een sterk inlevingsvermogen. Emoties – zowel hun eigen als die van anderen – worden diep gevoeld en vaak langdurig nagedacht. Ook zintuiglijke gevoeligheid, een scherpe intuïtie en de behoefte aan rust en betekenisvolle verbinding zijn typische kenmerken van HSP.
Ben jij hoogsensitief of herken je deze eigenschappen bij jezelf of anderen? In deze blog gaan we dieper in op de belangrijkste kenmerken van HSP en hoe je er op een bewuste, prettige manier mee om kunt gaan.
HSP en Trauma
Hoogsensitiviteit kan een prachtige kracht zijn – maar wat als je als HSP al vroeg in je leven gekwetst bent? Als je bent opgegroeid in een onveilige omgeving of te maken had met emotionele of fysieke trauma’s, dan kan jouw gevoeligheid als last gaan voelen in plaats van als gave. Je bent al ontvankelijk, en juist daardoor kunnen pijnlijke ervaringen dieper binnenkomen en langer doorwerken.
In deze blog onderzoeken we hoe jeugdtrauma samenhangt met hoogsensitiviteit. Kun je nog steeds in je kracht staan als je gekwetst bent? Hoe herken je het verschil tussen HSP en overlevingsmechanismen? Lees verder voor inzichten, herkenning en handvatten rondom HSP en trauma.
Ervaringen van HSP’ers
Lees inspirerende verhalen van hoogsensitieve personen over hun ontdekkingen en groei.
Dankzij deze inzichten begrijp ik mezelf beter en leef ik bewuster dan ooit tevoren.

Marloes
De begeleiding gaf mij handvatten om mijn gevoeligheid als kracht te benutten.

Joris
Door deze inzichten voel ik mij rustiger en meer in balans met mijn omgeving.

Sanne
Coaching
Van vracht naar veerkracht – één gesprek kan het verschil maken
Als HSP neem je meer waar, voel je intenser en raak je sneller uit balans. Juist daarom is het zó belangrijk om goed voor jezelf te zorgen — van hoe je omgaat met prikkels en gedachten tot hoe je beweegt, ademhaalt en wat je eet.
Even vastgelopen? Of gewoon toe aan een beetje helderheid in de chaos? In een coachingsgesprek kijken we samen naar wat jij nodig hebt om je weer lichter, rustiger en krachtiger te voelen. Geen ellenlange intakeformulieren of ‘je moet dit en dat’ – gewoon jij en ik, in een open gesprek, afgestemd op jouw behoefte.
Met praktische tips, fijne inzichten of een duwtje in de rug – net wat past. Soms is een goed gesprek precies wat je nodig hebt (met een bakkie koffie/thee mag natuurlijk ook).


Je bent niet te gevoelig. Je bent gevoelig op een wereld die vaak te ruw is.