Op welke frequentie sta jij afgesteld?
Praten doen we bijna de hele dag door. Nou ja, de meesten van ons dan. Er zijn natuurlijk ook mensen die liever zwijgen — en geloof me, ook zonder woorden communiceer je gewoon. Met je ogen, je blik, je zucht… Zelfs een stilte zegt iets.
Soms loopt zo’n gesprek als een trein: makkelijk, vloeiend, gezellig. Maar het kan ook zo zijn dat het gesprek dat je voert, lijkt op een gebrekkige wifi-verbinding — het hapert steeds, valt telkens weg en net op het verkeerde moment raak je het contact kwijt.
Maar wat heeft dat nou te maken met ‘op welke frequentie jij zit afgesteld’? Nou, laat me je meenemen naar een ander tijdperk — mijn allereerste radio.
Ik zat daar, apetrots, met mijn mini-radiootje van opa. Klein ding, met zo’n enorme uitschuifbare antenne die ik eindeloos moest draaien, trekken en duwen om mijn favoriete zender goed te kunnen ontvangen. Soms stond ik met dat ding bij het raam, antenne helemaal uitgeschoven, aan de knoppen draaiend tot het statische gekraak plaatsmaakte voor heldere muziek. En als ‘ie eenmaal goed stond? Dan liet ik ‘m lekker staan en deed er niks meer aan.
Het belangrijkste: ik moest de juiste frequentie vinden en instellen. Zonder die juiste frequentie? Ruis, gekraak en niks luisteren.
En zo is het met communicatie ook.
Weet je, net als bij mijn oude radio gebruiken we overal frequenties. Zonder die juiste afstemming zou jouw telefoon geen gesprek kunnen voeren, zou je geen Netflix kunnen streamen en zou internet een grote chaos zijn. Elk systeem heeft z’n eigen kanaal, z’n eigen plekje op de golven.
Als dat niet zo was, dan stond de boel continu door elkaar heen te blèren en hoorde niemand nog wat.
Dus, als wij met elkaar willen praten — echt contact maken — dan moeten we op dezelfde golflengte zitten. Of zoals ik het noem: dezelfde frequentie.
Maar dat is nog best een klus. Want net als bij mijn radio, komt die juiste afstemming niet vanzelf. Je moet er actief iets voor doen. Je kunt niet gewoon je mond open doen en hopen dat het goed valt.
Communicatie is een actief proces. Het vraagt geduld, aandacht en soms ook een beetje geschuif aan de antennes. Pas dan komt het signaal helder binnen.
MET ANDERE WOORDEN:
Om boodschappen door te geven via media, gebruiken we allemaal frequenties. In ons dagelijks leven kunnen we eigenlijk niet meer zonder. Zonder die frequenties zouden we niet kunnen bellen op onze mobiel, geen WiFi hebben, geen tv kunnen kijken en geen gebruik kunnen maken van het internet.
Maar al die verschillende manieren van communiceren moeten natuurlijk netjes naast elkaar kunnen bestaan, zonder elkaar te storen. Daarom krijgt elk communicatiesysteem z’n eigen plekje op de frequentieband. Zo voorkomen we dat signalen door elkaar heen lopen en niks meer te volgen is. Anders zou het één grote chaos worden, waarbij het ene systeem het andere ‘overrult’ en niemand meer iets kan verstaan.
En precies zo werkt het ook tussen mensen. Als je met iemand wilt praten, moet je eigenlijk op dezelfde golflengte zitten. Ofwel: je moet goed afgesteld zijn op elkaar, op dezelfde frequentie. Zoals bij mijn radio, waar ik zelf aan de knoppen moest draaien om het signaal helder te krijgen, geldt ook hier: het gaat niet vanzelf. Er is dus actie voor nodig , een actief handelen.
Goede communicatie? Die komt niet zomaar aanwaaien. Daar moet je moeite voor doen — en soms even aan die antenne draaien om het weer helder te krijgen.
Tip:
Neem af en toe een moment om écht te checken of jij en je gesprekspartner op dezelfde golflengte zitten. Luister niet alleen met je oren, maar ook met je gevoel. En wees niet bang om die antenne bij te stellen — soms is een klein zetje genoeg om het gesprek weer helder te maken.
Wat is Communicatie?
Eigenlijk is communicatie heel simpel: het gaat om informatie overbrengen van de één naar de ander. Er is altijd een zender — de persoon die iets vertelt — en een ontvanger, die luistert en probeert te begrijpen.
“Communicatie is meer dan alleen woorden: het is een zender, een boodschap en een ontvanger, waarbij informatie deels bewust en deels onbewust wordt uitgewisseld — direct of via media. Echt contact begint pas als je écht op dezelfde frequentie afstemt.”
Maar hier wordt het interessant: de manier waarop jij iets zegt, hangt af van wat jij denkt en voelt. Jouw achtergrond, ervaringen, normen en waarden kleuren hoe je jouw boodschap verstuurt. En jij denkt misschien dat de ander jou precies begrijpt, gewoon omdat jij het zo in je hoofd hebt zitten. Maar weet je dat zeker? Heb je het ook echt gecheckt? Is jouw boodschap écht aangekomen zoals jij het bedoelde?
Want de ontvanger hoort jouw woorden en vertaalt die weer door zijn eigen filter: zijn eigen gedachten, gevoelens, normen en waarden. Dat betekent dat wat jij zegt niet altijd is wat de ander hoort.
Dus, als je met elkaar praat, betekent dat niet dat jullie automatisch op dezelfde frequentie zitten. Je bent eigenlijk voortdurend aan het afstemmen: checken of je elkaar begrijpt, zoeken waar je overeenkomt — en ook waar je juist niet op één lijn zit.
En dat maakt communiceren soms best lastig. Want het vraagt aandacht, geduld en soms even die ‘antenne bijstellen’ om écht contact te maken.

Samenvattend:
- Jij interpreteert wat de ander zegt vanuit je eigen ervaringen en gevoelens.
- De ander doet hetzelfde, maar vanuit zijn of haar eigen belevingswereld.
- Daardoor komt jouw bedoeling niet altijd precies zo over als je wilt.
- En andersom wordt wat de ander zegt soms anders gevoeld dan bedoeld.
- Wat jij zegt beïnvloedt het gevoel van de ander, en andersom.
- Blijven afstemmen is daarom essentieel om echt op dezelfde golflengte te zitten.
Non – Verbaal, je houding ‘communiceert’ ook!
Daarnaast is niet alleen wat je zegt van belang, de verbale communicatie. Ook datgene wat je niet zegt, de non-verbale communicatie, heeft invloed op het verloop van een gesprek.
Bij Non-Verbale communicatie kijk je letterlijk naar elkaars buitenkant. Zoals naar:
- Lichaamshouding
- Gelaatsuitdrukking
- Toonhoogte, volume,
- tempo van spreken
- Kledingstijl
- Make-up
- Tatoeages
- Culturele afkomst
Jouw Non-Verbale communicatie heeft invloed op het gevoel en gedrag van de ander en dat van de ander heeft invloed op jouw gevoel en gedrag.
Voorbeelden:


Conclusie
Een goed gesprek voeren lijkt zo simpel, maar er spelen altijd veel meer dingen mee dan je in eerste instantie denkt. Niemand wil per ongeluk een discussie die oplaait of erger nog, een ruzie die uit de hand loopt. We willen verbinden, écht contact maken. En verbinding ontstaat alleen als we respectvol met elkaar omgaan — door oprechte interesse te tonen, écht te luisteren en je ego af en toe opzij te zetten.
Want een gesprek waarin iedereen alleen maar zijn eigen gelijk probeert te halen, put uit en verwijdert je van elkaar. Het zorgt ervoor dat je die ander liever ontwijkt — of het nu je partner, collega, vriend(in) of familielid is.
Dus vraag jezelf af: wat wil jij bereiken met dit gesprek? Wat is jouw doel? Welke boodschap wil je overbrengen?
Als je samen blijft checken of je nog op dezelfde ‘golflengte’ zit, houd je de verbinding levendig. Dat geeft positiviteit en energie. Je kunt het vergelijken met radiozenders: klinken jullie signalen nog mooi samen, of is het al zo verstorend dat je het liefst wegdraait?
Communiceren is niet makkelijk, maar met een open houding en respect voor de leefwereld van de ander kom je al een heel eind. Bedenk dat jouw normen en waarden niet per se die van de ander zijn — en juist dát verschil maakt het soms lastig, maar ook mooi.
Want uiteindelijk is het de toon die de muziek maakt. Iedereen danst het beste op zijn eigen deuntje, maar de échte kunst is om ook mee te bewegen op het ritme van een ander. En wie weet? Dan ontstaat er misschien wel een heel mooi duet!
Blijf dus afstemmen, luisteren en verbinden. Dan wordt praten écht leuk.

Geef een reactie