Eerst jij – want overspannen raakt niemand zomaar

Overspannen raken gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het ontstaat vaak wanneer je structureel meer geeft dan je ontvangt — vooral aan jezelf.

Overspannen raken voorkom je  door  ‘jezelf als de belangrijkste persoon in je leven’ te zien. Dat klinkt misschien egoïstisch, maar het is juist een gezonde basis. Want alleen als jij goed voor jezelf zorgt, kun je er op een fijne manier voor anderen zijn.

Leef je vanuit dit principe — met voldoende rust, ruimte, voeding, beweging en grenzen — dan blijft je energiebalans in evenwicht. Maar zodra je jezelf structureel op de laatste plaats zet, raak je uit verbinding met je eigen behoeften. En dat is vaak het moment waarop overspanning om de hoek komt kijken.

niets-doen

TIP 1: Zorg voor voldoende slaap

Langdurig slaaptekort zorgt voor vermoeidheid, gebrek aan motivatie om dingen te ondernemen, tekort aan energie, stemmingswisselingen, problemen met concentratie en geheugen. Volwassenen hebben per dag 7 tot 8 uur slaap nodig. Je lichaam herstelt zich en je hersenen verwerken de indrukken van de dag.

Tip 2: Maak tijd voor leuke dingen

Regelmatig ontspannen en tijd voor jezelf nemen is nodig om geestelijk in balans te blijven en jezelf op te laden.

Tip 3: Beweeg regelmatig

Als je beweegt maakt je lichaam endorfine aan, ook wel bekend als het gelukshormoon. Ook neemt de kwaliteit van je denken toe zodra je in beweging bent.

Tip 4: Wees assertief

Als je assertief bent of leert dit te zijn, ben je in staat om je grenzen aan te geven en daarmee voorkom je dat anderen over je grenzen heengaan.  Wanneer je hier resoluut in blijft, voorkom je dat je oververmoeid en overbelast raakt.

Tip 5: Vermijd het woord moeten

Leg de lat aan activiteiten niet te hoog. Prioriteer. Vraag jezelf af of de bezigheden en allerlei andere zaken op  je agenda echt gerechtvaardigd zijn oftewel echt  ‘moeten’ . Zet ook vrije tijd en  plezier in het leven op je agenda; maar bovenal, zet ook eens ‘Niets Doen’ op het programma, en sta dan eens bewust stil bij het gevoel dat dit geeft.

Tip 6: Stop met het invullen wat een ander denkt of bedoelt

Je weet niet wat de ander denkt en zult dat nooit zeker weten. Je zult nooit zeker weten waarom iemand iets doet en hoe de ander dit aan zichzelf verkoopt. En ook niet wat iemand over jou denkt. Het betreft die ander en niet jou. Het is niet jouw hoofd, maar dat van de ander. Zaken invullen voor een ander is verspilling van energie.

Tip 7: Manage je gedachten

Begin met denken in mogelijkheden en oplossingen in plaats van problemen en onmogelijkheden. Stel jezelf haalbare doelen. Stop met piekeren, in cirkels denken, twijfelen, het herhalen van negatieve statements en het stellen van nutteloze vragen aan jezelf.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *