In deze songtekst van Andre Hazes zullen veel mensen hun eigen gevoelsleven herkennen:
Ik loop op straat m’n gedachten gaan nergens heen.
Zelfs vandaag m’n verjaardag ben ik alleen. Niemand ziet dat ik me eenzaam voel. Ik slenter maar door zonder plannen of doel.
De woorden “zelfs, niemand, slenter, zonder doel”, raken hier de kern van het probleem. Het negatief denken. Het doelloos zijn. Het zijn de triggers, waaruit we zouden kunnen opmaken dat omstandigheden deze gevoelens in bovenstaande songtekst hebben veroorzaakt.
Maar is dit wel zo? Wat heeft de meeste invloed op je geluk?
Inderdaad kunnen je genen invloed hebben op je geluksgevoel. Zo ook kunnen omstandigheden je geluksniveau sterk negatief beïnvloeden. Maar in werkelijkheid bepaalt je denkpatroon de mate waarin je gelukkig bent óf niet. Als je er dieper op ingaat, is het de manier waarop we denken verantwoordelijk voor hoe we gaan handelen. Ons denken is gekoppeld aan onze instelling. Onze instelling bepaalt hoe we met allerlei situaties in het leven omgaan en of we succesvol zullen zijn. Of we onze doelen kunnen bereiken. En uiteindelijk bepaalt het dus ook het feit of we ons gelukkig voelen of niet.
Omstandigheden veranderen steeds. Je genen die krijg je mee bij je geboorte. Maar negatieve gedachten kun je veranderen in positieve gedachten. Je instelling en je handelen in bepaalde situaties of bij verschillende gebeurtenissen kun je aanpassen. Dat maakt een groot verschil!
Voordelen van een positieve instelling
- Een gezonder hart
- Verlaagt het risico op hartfalen
- Langer leven
- Een sterker immuunsysteem
- Minder rugpijn
- Gezonder gedrag
- Minder pijn
- Minder snel hoge bloeddruk
- Een positief effect bij kanker
- Minder vatbaar voor depressie
Positief denken, kun je leren
Positief denken of anders gezegd een optimist zijn is niet iets dat je bent, het is iets dat je doet. Dat betekent dat iemand die negatief denkt ook kan leren om het anders te doen. Een van de belangrijkste factoren wat mensen werkelijk gelukkig maakt is zelfacceptatie. Dingen die vooral vervullend werken en waar mensen blij en optimistisch van worden zijn bijvoorbeeld: iets doen voor een ander, verbinden met andere mensen, bewegen en goed voor je lichaam zorgen, nieuwe dingen blijven leren, doelen hebben om naartoe te leven, acceptatie, dankbaarheid en oog hebben voor de wereld om je heen.

Wat je aandacht geeft groeit
Focus op resultaat. Op praktische mogelijkheden in plaats van op belemmerende overtuigingen. Soms blijven we hangen in gedachten die niet helpen:
- Bij mij mislukt toch alles.
- Ik kan dit niet.
- Waarom gebeurt dit altijd bij mij?
- Zie je wel, ik doe het nooit goed.
Dat soort gedachten kunnen ontstaan door wat je meemaakt of door hoe je naar jezelf kijkt. Ze maken je kleiner en zorgen voor stress of somberheid. Positief denken betekent niet dat je alles moet wegduwen of ‘gewoon vrolijk moet doen’. Het betekent wél dat je kiest waar je je aandacht op richt.
Vraag jezelf eens: Wat kan er wél?
In plaats van steeds te denken aan wat er niet lukt, kijk je naar wat misschien wél mogelijk is. Daardoor wordt je brein creatiever en voel je je vaak lichter. Het hoeft niet perfect – begin gewoon met één kleine gedachte die je helpt.
Wees vriendelijk voor jezelf als je negatieve gedachten hebt. Je hoeft er niet tegen te vechten. Zie ze, erken ze, en kies bewust iets anders.
Een optimistische levensinstelling kan je helpen je doel te bereiken een gelukkig en zinvol leven te leiden. Neem je leven zelf in de hand door gezondere keuzes te maken. Door je geen slachtoffer te voelen. Door je niet hulpeloos te voelen.
Het is een natuurlijke reactie om tegen veranderingen op te zien, maar dat hoeft je er niet van te weerhouden om toch met kleine, praktische stapjes te beginnen. De belangrijkste tool heb je zelf allang in handen: je eigen gezond verstand. Wees niet te streng voor jezelf als het een dag niet lukt. Vier vooral je successen, al zijn ze nog zo klein. Vele kleine stappen maken samen een hele grote verandering.
“Je hoeft niet alles te geloven wat je denkt.

Geef een reactie